Kasteel Keppel te Laag Keppel en Landgoed Zelle te Hengelo (G), 2 september 2018

Op een zonovergoten dag waren 50 gelukkigen te gast op ’t Zelle bij Hengelo (G). Het echtpaar Feilzer-van Dorth tot Medler en hun rentmeester Gerrit Jan Liet ontvingen ons op hun fraai gelegen buitenplaats met een kopje koffie, waarna wij in twee groepen gesplitst een rondleiding kregen langs ‘huis en hof’. Het landgoed omvat 360 ha., waarvan 94 ha. rijksmonument is. De inkomsten komen uit een golfbaan, verhuurde vakantiewoningen, wat bosbouw en verhuur van kantoorruimte.
Het huis stamt in de huidige gedaante uit 1792. In de centrale hal zijn de familieportretten verzameld. De tuin rond het huis is goeddeels heringericht in de 21e eeuw. Onderhoud geschiedt mede door begeleide autistische krachten.
Wat opvalt aan het geheel is de perfecte staat waarin alle opstallen verkeren, maar ook een wandeling rondom het huis laat een schitterende herinnering na.
Voor de restauratie van enige prenten komt ons VPHB-cadeau goed van pas….
Na een uitstekend verzorgde lunch in de voormalige koestal en de nodige dankwoorden voerde de bus het gezelschap naar kasteel Keppel.
Het wandelingetje van parkeerplaats naar kasteel is direct al indrukwekkend mooi bekleed met eeuwenoud Gelders loofhout.
De heer en mevrouw Van Lynden ontvingen ons op het voorplein met een uitgebreide impressie van de ontstaansgeschiedenis van het op een soort eiland in de Oude IJssel gelegen verdedigbare kasteel, dat geheel privé bewoond wordt.
Een balzaal met nieuw parket, en goed gevuld met familieportretten.
Salons met ‘gekleurde’ namen, een biljartkamer met Prinses Wilhelmina en Prins Hendrik, afkomstig van een Brusselse zolder-opslag van de ambassade.
Vele generaties toewijding liggen ten grondslag aan het prachtige beeld dat wij heden mochten aanschouwen. Met een geanimeerde borrel in de hall werd deze excursie afgesloten, maar niet dan nadat mevrouw Van Lynden de bestemming bekend maakte van ons cadeau: een bijdrage aan vernieuwing van vele meters lopers op vloeren en trappen.

Word ook vriend!

Unieke excursies

Tijdschrift Het Buiten (3x p/j)
Zie http://www.het-buiten.nl/

Behoud de buitenplaatsen

Deelt u onze liefde voor de schitterende buitenplaatsen en kastelen in Nederland?

word vriend

Privacybeleid