Berkenbosch en Overduin bij Oost Kapelle, 8 april 2018

Met aanvankelijk wat somber weer beleefde een vijftigtal donateurs een geslaagd bezoek aan Walcheren. De kersverse opvolger van voorzitter van de Plassche, Wolter Coops, werd door de dames-organisatoren bij hen geïntroduceerd.

De familie Van Tuyll van Serooskerken viel op buitengewoon gastvrije manier in voor een afgeblazen planning. In groepen bekeken wij na een uitgebreide koffie-ontvangst de mooie omgeving en het huis ‘van top tot teen’. Bij een schilderij met een veldslag in 1600 onder Vught wist de huidige burgemeester/donateur spontaan en uitgebreid de bezoekers te informeren! https://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_van_Lekkerbeetje De heer Pieter van Tuyll vertelde bij het afscheid dat de familie het cadeau van de Stichting Vrienden PHB wil besteden aan restauratie van een der (vele) schilderijen.

Vervolgens wandelde de groep in een kwartier door het fraaie bos –en met inmiddels prachtig weer- naar kasteel/restaurant Westhove voor een broodjeslunch, waarna dr. Martin van den Broeke een voordracht met plaatjes hield over zijn dissertatie (te koop): Het Pryeel van Zeeland, buitenplaatsen op Walcheren tussen 1600 en 1820. Buitenplaatsen kenden vaak eenzelfde ontstaanstraject: grondaankoop, boerderij erop, herenkamer erbij, buitenplaatsje, buitenplaats.

Met een vakkundig bestuurde bus ging het over smalle weggetjes naar buitenplaats Overduin, waar wij ontvangen werden door de heer en mevrouw Oortman Gerlings. Ook hier lag een middeleeuwse boerderij ten grondslag aan de prachtige hedendaagse plaats. De directe omgeving (destijds aangelegd door Zocher) met bijgebouwen werden getoond en besproken. Alle bomen sneuvelden in W.O.-II als gevolg van zout water na dijkvernietigingen…Herstel van de historische parkaanleg heeft prioriteit voor de familiestichting. Het St. Vrienden PHB-cadeau zal bestemd worden voor herstel of vervanging van gordijnen in de bibliotheek. Andermaal werd het deze dag duidelijk: buitenplaatsen beheren is transformeren: je bent er nóóit klaar mee.

Hulde aan de dames Overbosch en Mazel, die geconfronteerd met een uitgevallen onderdeel van het oorspronkelijke programma kans zagen om er toch weer een uitermate boeiende excursie van te maken!

Word ook vriend!

Unieke excursies

Tijdschrift Het Buiten (3x p/j)
Zie http://www.het-buiten.nl/

Behoud de buitenplaatsen

Deelt u onze liefde voor de schitterende buitenplaatsen en kastelen in Nederland?

word vriend

Privacybeleid