Zaterdag 14 september 2019: Zwanenburg en Twijn-meer.

Bij prachtig weer nam een groep van 30 vrienden deel aan de laatste excursie van dit seizoen naar het Noord-Brabantse land.
In de tuin van Zwanenburg werd de groep gastvrij ontvangen door de eigenaar, de heer E. van Bouwdijk Bastiaanse en zijn helpers. Na een korte inleiding over de geschiedenis (vijf eeuwen) van deze plaats en een even compacte reactie door de voorzitter van de vriendenstichting Wolter Coops werd de bestemming toegelicht van het traditionele cadeau van de vrienden aan de gastheer: een bijdrage in de kosten voor renovatie van de kelder. “Een fundamenteel cadeau”.
In twee groepen opgesplitst kon men kennisnemen van het met het verstrijken van de tijd telkens aangepaste exterieur van de opstallen: boerderij annex woonruimten (‘steenen kaemer’) met eromheen grachtpartijen (de Aa). De trapgevel zet zich voort in een aardig détail: de gekartelde loodstrippen die de bovenkanten van de luiken beschermen. Intussen bekeek de andere groep allereerst de keuken met de keldertoegang en een schouw met fornuis en beiderzijds nissen, die zicht gaven op de afkalfruimte van de stal.
Tegen het middaguur wandelde het gezelschap naar de fraai gerestaureerde Kilsdonkse molen. Deze is uniek omdat hij kan draaien op waterkracht èn op wind. Het maal- en persproces kon er uitstekend bekeken worden. Het aanpalende etablissement verschafte een uitstekende lunch, zodat men verkwikt per bus vervoerd werd naar Huis Twijn-meer (* 1800). Een omgracht en kloek huis met een aanzienlijk park. De eigenaren, de heer en mevrouw Sassen-van Spaendonck besteedden bij het welkom veel tijd aan de ontstaansgeschiedenis van dit onlangs gerenoveerde huis. Ook hier vond de rondleiding in 2 groepen plaats en ook hier spatte zoals zo vaak de liefde voor het bezit ervan af: de zorg om het voortbestaan van al bejaarde bomen, de uitgebreide gazonpartijen, de schilderijen van voorouders en andere erfstukken.
Het vrienden-cadeau zal besteed worden aan enige rode leibeuken op het voorterrein. Van de zo vriendelijk aangeboden borrel na afloop kon slechts tot en met een thee gebruikgemaakt worden omdat de buschauffeur in tijdnood raakte.
Hiermee is naar de mening van het bestuur wederom een succesvol excursieseizoen afgesloten.

Word ook vriend!

Unieke excursies

Tijdschrift Het Buiten (3x p/j)
Zie http://www.het-buiten.nl/

Behoud de buitenplaatsen

Deelt u onze liefde voor de schitterende buitenplaatsen en kastelen in Nederland?

word vriend

Privacybeleid