Landgoed Leeuwenburg en Kasteel Sterkenburg april 2022

De excursiedag naar Landgoed Leeuwenburg en Kasteel Sterkenburg was inspirerend en leerzaam! De dag begon regenachtig maar eindigde stralend. We begonnen de dag met de door ons zelf meegenomen 50 verschillende soorten kopjes voor de koffie in een prachtige lichte kamer met uitzicht op de landerijen (130 hectare) van Leeuwenburg.

Marcel Bax heeft alle vrienden hartelijk ontvangen en we overhandigden de cheque aan de gastheer Hector de Beaufort. De groep werd zoals gewoonlijk weer in twee gedeeld. Een deel bleef bij de Beaufort en een deel ging mee naar buiten voor een rondgang met Trudy Kool (rechterhand van de Beaufort). Trudy liep een grote ronde met ons door de tuinen met een prachtig kippenverblijf via kleine bruggetjes kwamen we bij de moestuin en de hoogstamboomgaard terecht. De groep werd gewisseld en in het huis mochten we alle kamers op de beletage bekijken. Vele vragen werden gesteld en ook zakelijke en nuttige informatie (over subsidie en dergelijke) is met Hector de Beaufort gedeeld.

Na deze informatieve rondleiding zijn we naar Kasteel Sterkenburg gereden. Hier werden we hartelijk ontvangen door de gebroeders Van Helsdingen met een lunch, een heerlijk buffet dat op het kasteel plaatsvond. In de grote zaal volgde een interessante lezing over de geschiedenis van Sterkenburg waarna we in twee groepen door het kasteel wandelden. Wel heel speciaal was de toren waarin op iedere verdieping weer een andere kamer in verschillende stijlen te vinden was. Deze kamers worden als Bed-and-Breakfast verhuurd, je kunt ‘s morgens ontbijten in de grote zaal. We zijn zelfs óp de toren geweest met een prachtig uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Bij het wisselen van de groepen liepen we via de kelderuitgang langs de kasteelmuur met leifruit, naar de tuinmanswoning en het koetshuis waar veel voorbereidingen voor feesten worden plaatsvinden in een grote keuken. De omgeving van Sterkenburg is ook zeer de moeite waard.

Uiteindelijk dronken we een glas wijn en sap uit eigen appelgaard en overhandigden we de cheque, die besteed gaat worden aan de entree van het kasteel. Het was een dag om door een ringetje te halen.

Word ook vriend!

Unieke excursies

Tijdschrift Het Buiten (3x p/j)
Zie http://www.het-buiten.nl/

Behoud de buitenplaatsen

Deelt u onze liefde voor de schitterende buitenplaatsen en kastelen in Nederland?

word vriend

Privacybeleid