Bellinckhof te Almelo en Herinckhave te Fleringen op 27 augustus 2022

Op zaterdagochtend 27 augustus 2022 kwamen onze Vrienden naar Huis het Bellinckhof en Havezathe Herinckhave voor een inspirerende excursiedag. De prachtige oprijlaan gaf ruimte voor alle vrienden om er makkelijk te parkeren. Om 10.30 uur was iedereen welkom in de hal van het mooie Bellinckhof waar koffie en thee met krentenwegge klaarstond.

We werden ontvangen door de heer Egbert ten Cate die ons op het terras aan de achterzijde toesprak. We werden meegenomen door de tijd van huis het Bellinckhof, hij vertelde ons over de architect, de familie, de tuin en de toekomst. Onze cheque die wij graag uitreiken aan de bewaarders van zulke mooie buitenplaatsen werd aangeboden door ons bestuurslid en secretaris Peter-Paul Steinweg. Het geld was al besteed aan prachtige tuinvazen op sokkels, midden achter het huis langs het gazon. Na de introductie werden onze vrienden in twee groepen verdeeld. Dochter Foekje ten Cate nam de rondleiding buiten in de tuin voor haar rekening. Een prachtig onderhouden tuin met mooie doorkijkjes naar het achterland. Helaas is ook hier de waterstand in de vijvers te laag, een veel voorkomend probleem tegenwoordig.

Na drie kwartier wisselden we de groepen en mochten we genieten van het prachtige interieur van het huis het Bellinckhof. De gastheer nam ons mee naar de eetkamer, de grote zaal, de zitkamer, de bibliotheek, de hal en de prachtige klassieke gezellige keuken. Door een brand hadden de ten Cates veel last gehad van roetschade in de hal aan het plafond. Het geheel was prachtig gerestaureerd met de meest mooie kleuren en lijstwerken.

Om 12:30 uur was het tijd om naar ons volgende landgoed af te reizen alwaar we dicht in de buurt gingen lunchen. Bij “De Tuinen van Herinckhave” stond er een heerlijke lunch klaar en mochten we kijken in de boomgaard en de pluktuin.

Na de lunch nam gastheer Lothar van Bönninghausen van Havezathe Herinckhave ons mee naar het volgende buiten. Wandelend in twee groepen verdeelden we ons over de tuin en de gerenoveerde schuur. Zoon Jeroen leidde ons rond langs de watermolen met de twee bijzondere maalstoelen en de kapel op het voorplein en het mooie dijkje rond het landgoed en langs de vloedweide waar zich vele verschillende dieren schuilhouden. Na wisseling van de groepen kwamen we terecht in de schuur die enige jaren geleden gerenoveerd is tot kenniscentrum, wij hebben hier mogen horen over de geschiedenis van dit bijzondere landgoed en wat de economische dragers zijn voor in de toekomst.

Tot slot mochten we een kijkje nemen op de benedenverdieping van het huis, we liepen daarna door naar de mooie zonnige tuin voor een drankje en een zoutje.
Ook onze gastheer ontving een cheque van onze secretaris, enthousiast werd verteld dat het geld besteed zou gaan worden aan bouwhistorisch onderzoek ter publicatie van een nieuw boek over Havezathe Herinckhave.
Kortom een geslaagde dag!

Word ook vriend!

Unieke excursies

Tijdschrift Het Buiten (3x p/j)
Zie http://www.het-buiten.nl/

Behoud de buitenplaatsen

Deelt u onze liefde voor de schitterende buitenplaatsen en kastelen in Nederland?

word vriend

Privacybeleid